Podoban za sve vrste putnih podloga

Recenzija: Hyundai Santa Fe 2022 – SUV, markantan luksuz za odabrane

Santa Fe – SUV bez kompromisa

Nalazeći se u eri kojom dominiraju SUV vozila, proizvođači su tržištima pripremili različita rešenja u vidu modela koji su dimenzijama i performansama prilagođeniji gradskim uslovima vožnje. Crossover automobili, zadirući u domene više različitih klasa vozila, gube po prirodi stvari ponešto od šmeka i privlačnosti kakav može da ima samo punokrvni SUV, kakav je Hyundai Santa Fe.

Santa Fe ulazi u treću deceniju prisustva na našem tržištu, za koje vreme je izgradio zavidnu reputaciju pouzdanog, robusnog, dopadljivog i moćno opremljenog automobila koga vole podjednako i avanturisti i porodice.

Hrabar potez kompanije Hyundai da prvu godinu novog veka započne smelim iskorakom u SUV svet pokazao se kao prekretnica za čitavu njenu sudbinu. Ne živeći od stare slave, Hyundai nam svakih nekoliko godina prezentuje fejslift ili novu generaciju Santa Fea i ona svaki put izmami mnogobrojne poglede, kao i želju da se udobno zavalimo u kokpit ove drumske lađe.

 

Video – Hyundai Santa Fe, na i van srpskih puteva

Sa Santa Feom se možete otisnuti na sticanje bilo kojeg on- i off-road iskustva po Srbiji (naravno, i van nje).

YouTube Hyundai Santa Fe Test Video

 

Automobil koji se u Srbiji voli

Iako u globalnoj ponudi korejskog proizvođača postoji i gabaritniji model, Santa Fe je SUV koji je prilagođen evropskom ukusu vozača. Kvalitetna promocija koju je u Srbiji doživeo pri samom pojavljivanju ustalila ga je na našem tržištu, učinivši ga jednim od najprodavanijih SUV modela.

Kvaliteti koje poseduje čine ga autom izbora i osoba sa izraženom individualnošću i duhom avanturizma, kao i porodicama sa decom. Budući da je siguran, prostran, udobar i obilato opremljen savremenim sistemima podrške vožnji, raduje nas strateško opredeljenje fabrike da cena ovog terenca bude više nego razumna, čineći ga dostupnim širem sloju kupaca.

Utisku robusnosti najviše doprinosi maska hladnjaka
Izbor i za mlade, urbane porodice

 

Magnet za poglede

Prvo što primetimo kod automobila nije u tolikoj meri neki njegov detalj koliko sklad ukupnog dizajna. Utisci su da je na tom polju Santa Fe bez premca, bilo da ga posmatramo spreda, sa strane ili zadnje strane. Pa ipak, tri su karakteristike primetne na prvi pogled: prednja maska hladnjaka, bočne konture i prednje i zadnje svetlosne grupe.

Karakteristični gril je u obliku pčelinjeg saća, što ima estetsku i dimenziju bezbednosti za putnike, ali i za pešake. Vizuelno usaglašen sa tankim i elegantnim prednjim LED svetlima, odaje utisak robusnosti i moći.

Kombinacija odsečnijih i suptilnijih bočnih i zadnjih kontura odaje impresiju luksuznog SUV automobila koji je mnogo više od pukog sredstva i predstavlja objekat zadovojstva posedovanja i korišćenja. Oblik Sanfa Fea dodatno je pojačan bogatim izborom dostupne palete boja.

Dizajn novog Santa Fea je vredan divljenja
Santa Fe izgledom prirodno uranja u svoju okolinu

 

Iako velik, Hjundaijev SUV nije nezgrapan, već pun skladnosti prijatne za oko
Santa Fe – markantna gradska pojava

 

Raskoš enterijera i izbora opreme

Opšti izgled enterijera je prepoznatljiv i karakterističan za čitavu gamu Hyundai automobila. Korišćeni su materijali visokog kvaliteta i nivoa završne obrade, a ergonomija unutrašnjosti se ogleda i u niskom nivou buke u kokpitu, čak i pri brzinama na auto-putu.

Središtem putničke kabine dominira izuzetno pregledan i intunitivan infotainment ekran osetljiv na dodir. Instrument tabla je digitalizovana i analogne pokazivače zamenio je LCD-TFT displej putem kojeg se prate parametri vožnje i sistema za podršku vozaču.

Preporuke sa tržišta bile su takve da se proizvođač odlučio da Santa Fe isporučuje u svega tri, ali top tri moguće varijante opreme: Premium, Impression i Ultimate, od čijeg izbora zavisi nivo ugrađene opreme. A njen izbor je impresivan: adaptabilni tempomat, kamera za 360° pregled prostora oko vozila, Krell profesionalni audio sistem, aluminijumski naplaci, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, panoramski krov, pogon na 2 ili sva 4 točka… 

Zajednički imenitelj za sve ove elemente je – udobnost. Bez obzira na okolnosti i uslove pod kojima budete vozili svoj Santa Fe, to neće predstavljati nikakav napor, čak ni pri dužim putovanjima ili teškim terenima.

Sve informacije od značaja za korišćenje automobila date su jasno i pregledno
Digitalna, veoma pregledna komandna tabla

 

Čitav kokpit karakteriše ergonomski raspored komandi i pokazivača
Svaki detalj u putničkoj kabini nalazi se na optimalnoj poziciji

 

Modularna organizacija prostora i prtljažnika

A sve počinje sa prostorom. Zapravo, sa obiljem prostora. Santa Fe je tu pravi šampion – zahvaljujući svojoj modularnosti, on se može organizovati kao automobil sa 2, 3, 4, 5 ili 7 sedišta u upotrebi. Fabrički predviđena tri reda sedišta mogu se po želji obarati (u celini ili u odnosu 60:40), čime se povećava volumen prtljažnika ukoliko je broj putnika manji.

U odnosu na prethodnu generaciju, novi Sanfa Fe poseduje 34 mm više prostora za noge saputnika koji sede u drugom redu. Nije se štedelo ni na prostoru za figuru i glavu, čak i za one u zadnjem, trećem redu, a po tome je model dobio i neformalno priznanje foruma evropskih auto-novinara.

Trećem redu se pristupa prekidačem kojim se srednji (drugi) red pomera blago unapred. Iako namenjena prevashodno deci, na sedišta u trećem redu se komforno mogu smestiti i odrasle osobe prosečne veličine. Da Hyundai nije štedeo ni na jednom detalju svedoči i to da i putnici u trećem redu imaju zasebne kontrole klimatizacije i držače za šolje.

Zapremina prtljažnika zavisi od konfiguracije sedišta i iznosi maksimalnih 1649 litara u slučaju da su obe zadnje klupe preklopljene.

Tri reda sedišta daju maksimalni kapaciteti od 7 putnika
Izuzetna modularnost prostora jedna je od glavnih odlika Hyundaija Santa Fe

 

Optimalna organizacija unutrašnjosti garantuje udobnost i pri dužim putovanjima
Omiljeni SUV za brojne porodice

 

Dovoljno prostora koji ide u širinu eliminiše skučenost i olakšava duga putovanja
Santa Fe ima kapacitet za maksimalno sedam putnika

 

Adekvatan izbor motora

Na našem tržištu, Hyundai Santa Fe se trenutno isporučuje u četiri varijante pogonske grupe tj. dva dizel i dva benzinska motora od 2,0, odnosno 2,2 litra.

Ekonomičnost u potrošnji goriva odlika je svih motora u ponudi
Ekonomičnost u potrošnji goriva odlika je svih motora u ponudi

 

Dizel CRDi motor je maksimalne snage od 200 KS pri 3.800 obrtaja u minuti i sa maksimalnim obrtnim momentom od 440 Nm pri 1.750 – 2.750 obrtaja u minuti, što je sasvim dovoljno za sve režime vožnje. Boja instrument table se menja u skladu sa izabranim režimom vožnje: Comfort, ECO ili Sport.

  • Comfort režim bezbeđuje prenos obrtnog momenta za postizanje stabilne vožnje;
  • ECO režim daje prioritet ekonomičnosti u potrošnji goriva;
  • Sport režim povećava performanse zarad dinamičnije vožnje.

Osim pobrojanih, postoji i tzv. Smart mod rada koji automatski prebacuje u odgovarajući režim na osnovu uslova na putu i stila vožnje.

U Santa Fe je ugrađen fabrički HTRAC elektronski pogonski sistem koji se nalazi na svim točkovima i koji automatski detektuje brzinu vozila i uslove na putu kako bi kontrolisao kočenje između levih i desnih točkova i primenio aktivnu kontrolu obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine radi održavanja stabilnosti dok vozite ili skrećete po klizavim putevima.

Automatska detekcija brzine i uslova na putu radi održavanja stabilnosti vozila
HTRAC sistem održavanja stabilnosti vozila dolazi do izražaja pri off-road vožnji

 

Santa Fe – pouzdan i bezbedan terenac

Prema Driver Power anketi uglednog britanskog auto-moto medija CarBuyer koja se svake godine sprovodi među vozačima automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu, vlasnici vozila brenda Hyundai prijavili su tokom prošle godine u najmanjem procentu (svega 13,1%) bilo kakvu zamerku na ispravnost tokom prve godine korišćenja (ističemo da je prema istoj anketi Hyundai Kona ponela laskavu titulu “najboljeg automobila kog možete posedovati”). Očekujemo da se pozitivni utisci i iskustva kupaca nastave i tokom 2022. godine.

U kombinaciji sa moćnom, dugotrajnom garancijom, Santa Fe izbija u sam vrh najpouzdanijih auta koje možete nabaviti na našem tržištu.

Bezbednosni i sistemi podrške vozaču i vožnji objedinjeni unutar SmartSense koncepta aktivne sigurnosti navikli su nas da činjenicu da naš Hyundai odlično štiti vozača, ali i sve putnike u automobilu, kao i druge učesnike u saobraćaju.

Ugrađeno je više ključnih elemenata aktivne bezbednosti poput: pomoći u izbegavanju frontalnog sudara (FCA), Upozorenja na putnike na zadnjem sedištu (ROA), pomoći za bezbedan izlazak (SEA), alarma za umor vozača (DAW) ili sistem kamera koji snima čitav prostor oko vozila (SVM).

Legura šasije i vazdušni jastuci ključne su komponente pasivne sigurnosti vozila
Model je bogato opremljen sistemima aktivne i pasivne bezbednosti

 

Povoljan rezime elemenata Santa Fea

  1. Eksterijer: Prepoznatljiva prednja maska sa grilom ispred hladnjaka, svedene, tanke i elegantne LED svetlosne grupe, atraktivne konture tela automobila, robustan ukupan izgled koji na prvu loptu predočava pravo SUV vozilo.
  2. Enterijer: Kvalitetni materijali, precizna završna obrada, bogatstvo digitalne opreme i sistema podrške vožnji, podrška za multimediju.
  3. Prostornost: Apsolutna prlagodljivost prostora za prtljag i različiti broj putnika.
  4. Pouzdanost: Po svedočenjima i preporukama samih kupaca, Hyundai postaje svetski brend broj 1 po pitanju pouzdanosti, u šta spada izostanak pojave kvarova, ali i impresivni uslovi garancije.

Bezbednost: Nije se štedelo ni na jednom elementu pasivne i aktivne bezbednosti saputnika.

Podjednako dobar za on-road i za off-road uslove eksploatacije
Hyundai Santa Fe – veran i istrajan saputnik

 

Za više detaljnih informacija, posetite našu stranicu posvećenu modelu Hyundai Santa Fe.

Podelite ovaj članak

Poslednji članci