Iskorak od ustaljenog - dizajn budućnosti

Recenzija: Hyundai Sonata 2022 – Osma generacija automobila za savremenu porodicu

Porodice se menjaju i sazrevaju, a sa njima i Sonata

Ako uzmemo u obzir da je prosečna dob ljudi kod nas nešto preko 40 godina, deluje pomalo iznenađujuće da se dobar deo stanovništva nije još ni rodio kada se pojavila prva Hyundai Sonata. Te daleke 1985, Hyundai je iskoračio ispred svog vremena, stvorivši model koga tadašnje globalno tržište nije sasvim razumelo. Situacija se, međutim, promenila već posle samo par godina, kada je automobil počeo da se izvozi na svih pet kontinenata, a fabričke trake da izbacuju primerke za kupce daleko van obala matičnog Korejskog poluostrva. Preporuke su počele da se nižu…

Sonata je nastala daleko pre danas jasno definisane podele automobila po klasama i u vreme njenog nastanka, za nju se moglo jednostavno reći da je – limuzina. Ona je nesumnjivo to i danas, ali uz mnoge dodate kvalitete i posebna svojstva: u pitanju je porodični sedan sa izraženim sportskim crtama i pozicioniran je u samom vrhu globalne D klase automobila srednje veličine.

Polažući uspešno po osmi put test vremena, u 2022. godini Hyundai Sonata nastavlja da bude primetno tržišno prisutna, evoluirajući zajedno sa potrebama i osećajem za estetiku njenih kupaca, nalazeći svoje zasluženo mesto među Hyundai modelima.

 

Video – između Sonate i simfonije zadovoljstva

Hyundai Sonata je predmet vrhunske elegancije koja joj pristoji gde god da krene – od svetskog megalopolisa do živopisnih krajolika van bilo kakve gradske gužve.

YouTube Hyundai Sonata Promo Video

 

Kako odgovoriti na najveće izazove?

Iskustvo nam govori da je svetsko tržište automobila prezasićeno i hiperkonkurentno već dugo vremena. No, unutar njega odvijaju se posebni procesi i nadmetanja među proizvođačima po pojedinim segmentima vozila. D segment je, čini nam se, posebno izazovan jer svaki brend mora da se takmiči ne samo sa konkurentskim modelima, već i sa čitavim klasama vozila koje su danas na vrhu popularnosti. Da bi se kupac opredelio baš za vozilo iz ove klase i dao svoju preporuku drugima, ono mora da ima niz kvaliteta preuzetih iz drugih segmenata i apsolutan nivo kvaliteta, lepote i funkcionalnosti iz svog. Zadatak nimalo lak ni za jedan projektantski tim.

Hyundaijev koncept Sensuous Sportiness – ‘emotivni sportski duh’, primenjen je i na novoj Sonati, pokazavši se kao pun pogodak. Model najnovije generacije postao je predmet želja kupaca gotovo svih uzrasta, porodičnog statusa i oba pola – od mladih, jakih individualaca, pa do višečlanih porodica koje ne žele da se utope u moru sličnih, često veoma bezličnih automobila. Kada se pojavila, Sonata je u Južnoj Koreji postala najprodavaniji auto, što se može smatrati totalnim uspehom, koji prevazilazi i samog proizvođača i čitavu njegovu klasu.

Nova Sonata po mnogo čemu raskida sa tradicijom prethodnika

 

Najbolje iz svih dodirnih segmenata

Sonata je u prethodnim verzijama viđena i doživljavana kao tipična limuzina – (za evropske standarde) veći porodični sedan. Naše je mišljenje da se generacija aktuelna i u 2022. godini verovatno razlikuje najviše od svih pre nje. Već sam prvi vizuelni utisak izaziva blagu nevericu i dozu misterioznosti: da li se pred nama nalazi raskošan porodični automobil, sportska drumska “zver” ili nešto između? Gledajući je sa strane, posmatrate harmoniju Sonatinih talasastih kontura bočnih prozora i strelastih linija karoserije. Pogled spreda, međutim, otkriva Hyundaijevu karakterističnu masku hladnjaka u obliku saća, klirens koji odgovara sportskim vozilima i širinu čitavog segmenta automobila koji asocira na moć, snagu i gospodarenje putevima. Zadnji deo, pak, otkriva “pravu meru” fastback dizajna i opet više naginje ka agilnosti i dinamičnosti.

Osobine kvaliteta koje očekujemo od Hynudai Sonate su tu: luksuzna, bogata oprema, sofisticiran enterijer, snažna podrška za multimediju, unapređena sigurnost i pogonska grupa prilagođena potrebama putnika. Udobnost se podrazumeva i ona je oličena i u prostranosti putničke kabine i odlično dizajniranom prtljažnom prostoru.

Sonata, 35 godina verno sa nama

 

Stapanje sa unutrašnjošću

Već prvi ulazak u kabinu Sonate donosi osećaj prijatnosti za telo i ruke. Materijali enterijera su prvoklasni i besprekorne završne izrade. Na to se nadograđuje paleta dostupnih kombinacija boja, kao i komandna tabla i multimedijalni sistem u prednjem delu kokpita.

Spremnosti Sonate da odgovori izazovima dugih putovanja svedoči obilje prostora kako za vozača, tako i za saputnike, uključujući i one na zadnjoj klupi, dok je gepek zapremine 453 litra (i koji se može uvećati obaranjem zadnjih sedišta) dovoljan za smeštaj prtljaga za više osoba.

Infotainment sistem je optimalno pozicioniran, na dohvat ruke vozaču sa brzim procesorom koji omogućava lako i momentalno aktiviranje funkcija. Ekran osetljiv na dodir i bežični punjač mobilnih uređaja kompletiraju interakciju i integraciju automobila sa vašim pametnim uređajem.

Kvalitetni materijali odlika su kokpita nove Sonate

 

Snaga i sigurnost

Hyundai Sonatu pokreće benzinski 2,5-litarski MPi motor sa 177 KS pri 6.000 obrtaja u minuti, sa šestostepenim automatskim menjačem koji od 0 do 100 km/h ubrzava za 9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 210 km/h. Iako vrlo moćna, pogonska grupa je poprilično ekonomična u potrošnji goriva – 7,4 l/100 km pri kombinovanoj vožnji, i svega 5,4 litara na autoputu.

Pasivna bezbednost Sonate dobijena je korišćenjem inovativnih materijala za izradu šasije. Upotrebom specijalnih legura čelika, dobijena je struktura koja je kruća, ali 24 kg lakša od prethodne generacije. Ojačani prednji vazdušni jastuci se isporučuju kao deo standardne opreme, a u ponudi su i grudni/karlični vazdušni jastuci za vozača i suvozača, kao i bočni vazdušni jastuci koji se protežu duž celog vozila.

Visokoefikasni Hynudai SmartSense sistem kombinuje više ključnih elemenata aktivne bezbednosti poput pomoći za praćenje vozne trake (LFA), asistencije za bezbedan izlazak iz vozila (SEA) ili pomoći u izbegavanju sudara u mrtvom uglu (BCA).

Sonata bezbedno krstari putevima

 

Impresije bez zamerke

Kao i obično, izdvojili bismo pet ključnih razloga sa komentarima zašto ćete je vi i vaša porodica voleti:

  1. Eksterijer: karakteristična Hyundaijeva prednja maska sa štitnikom za hladnjak, moderne LED svetlosne grupe, prijatne sportske konture tela automobila, uspešna integracija fastback dizajnerske filozofije.
  2. Enterijer: kvalitetni materijali, perfektna završna obrada, bogatstvo opreme (multimedija, novi centralni displej, integracija sa mobilnim telefonom, veliki prtljažnik).
  3. Boja: nekoliko novih, izražajnih boja.
  4. Pouzdanost: Proizvođači sa Dalekog istoka s pravom se diče dugotrajnošću i pouzdanošću njihovih automobila. Svi modeli Hyundaija obuhvaćeni su dugogodišnjom garancijom.
  5. Bezbednost: Elementi pasivne i aktivne bezbednosti efikasno štite sve ljude koji uživaju u vožnji Sonatom.

Za više detaljnih informacija, posetite našu stranicu posvećenu ovom modelu.

Podelite ovaj članak

Poslednji članci