Najnoviji model Hyundai i30 Karavan 2019

Recenzija: Hyundai i30 Karavan – Novi redizajn i praktičnost

Novi model Hyundai i30 Karavan za 2019. godinu je redizajniran od glave do pete. Zbog svojih perfektno oblikovanih kontura, ovaj model dobija na potpunom utisku elegancije. U jeku popularnosti kupovine SUV vozila, Hyundai je još jednom napravio izuzetak i odlučio se na unapređenu verziju svog karavan modela. Tradicionalni porodični automobil ispunio je sva očekivanja tog tipa vozila, ali je ovaj model stavljen po strani i nezasluženo biva potcenjen zbog ogromne konkurencije i trenutnih trendova u navikama kupaca.

 

 

Redizajnirani izgled i opremljenost

Zahvaljujući potpuno novom i redizajniranom izgledu, eksterijer Hyundai i30 Karavana je odlično ukombinovan spoj oblikovanih površina i elemenata dizajna karakterističnih za ovaj model. Kombinacija putničke kabine i pregledne instrument table odraz je kvaliteta i prostranosti kabine zbog čega je ovaj model ostao među najprostranijim modelima Hyundai vozila.

 

Novi Hyundai i30 Karavan dobio je potpuno redizajniranu verziju eksterijera

 

Hyundai nije od ranije bio poznat kao proizvođač koji je akcenat stavljao isključivo na izgled enterijera, ali i30 Karavan za 2019. se potrudio da dokaže suprotno. Sve funkcije su odlično raspoređene na kontrolnoj površini i dostupne vozaču u svakom trenutku, dok se oblikovani i jasno naznačeni tasteri ne mogu izgubiti iz vidika onda kada su najpotrebniji. Osim toga, sav materijal unutrašnjosti vozila je mekane teksture i prijatan na dodir. Volan i brava odlično prianjaju uz ruku i vremenom im se materijal ne haba, kao što se dešava kod većine starijih modela vozila.

 

Nova pregledna instrument tabla predstavlja novinu u enterijeru modela

 

Kada je u pitanju opremljenost enterijera, Premijum verzija dolazi sa Bluetooth i digitalnim radijom (DAB), a ceo sistem je jednostavan za korišćenje. Isto tako, na radnoj površini su dostupni i USB/AUX ulazi za punjenje i korišćenje različitih uređaja. Po sredini kasete postavljen je široki ekran osetljiv na dodir, sa dijagonalom od 5 inči, koji je vrlo prost za upotrebu i sve najbitnije stavke vozila su prikazane na samom ekranu. U naprednim verzijama opreme ponuđen je i veći ekran sa dijagonalom od 8 inča, koji uključuje sistem za navigaciju. Isti taj ekran kompatibilan je sa interaktivnim aplikacijama – Android Auto i Apple CarPlay.

 

Performanse

Hyundai je odlučio da na modelu Hyundai i30 Karavan 2019 ipak zadrži verziju dizel motora, što se nije ispostavilo kao loše rešenje, pogotovo kada su različite performanse u pitanju. Kao najveće iznenađenje od svih motora u ponudi, istakao se najslabiji 1,0-litarski motor sa odličnim stepenom ekonomičnosti i drastično smanjenoj potrošnji goriva. Ako se poredi sa starijim bratom – 1,4-litarskim motorom, koji je za nijansu jači i brži, onda je ova razlika zanemarujuća. Ipak se na kraju dana gleda potrošnja goriva.

1,0-litarski benzinski motor (T-GDI) pokreće snaga od 120 KS i 171 Nm (pri 1.500 do 4.000 obrtaja po minuti). Motor je u kombinaciji sa šestostepenim menjačem. Maksimalna snaga mu je 120 KS, dok je najveći obrtni moment 171 Nm. Zbog izuzetnih performansi, ovaj motor nije preveliki potrošač.

Kao što je i napomenuto, dinamičnija (ali skuplja) vožnja dolazi sa unapređenom verzijom 1,4-litarskog benzinskog motora (T-GDi) snage 140 KS i 242 Nm obrtnog momenta (pri 1.500 obrtaja po minuti). Motor dolazi u dve verzije – sa šestostepenim ručnim menjačem ili sedmostepenim automatskim menjačem (sa dvostrukim kvačilom). Maksimalna snaga mu je oko 140 KS, dok je maksimalni obrtni moment 242 Nm.

Kao poslednji u nizu je 1,6-litarski dizel motor (CRDi) sa turbopunjačem. Motor razvija impresivni obrtni moment za odličnu povratnu reakciju tokom vožnje. Dostupan je u dve verzije. Jača verzija razvija 136 KS, dok slabija ima 110 KS. Obe verzije dostupne su sa šestostepenim ručnim menjačem ili sedmostepenim automatskim (sa dvostrukim kvačilom).

 

Hyundai i30 Karavan sa dizel motorom snage 136 KS

 

Bezbednost

Prvo u nizu sistema bezbednosti za Hyundai i30 Karavan 2019 odnose se na informacije o ograničenju brzine (SLIF). Ovaj sistem pravovremeno obaveštava vozača o trenutnom ograničenju brzine prikazom na plutajućem ekranu i instrument tabli. Sistem takođe prepoznaje saobraćajne znakove ograničenja brzine i to uz pomoć prednje kamere i informacija iz navigacionih sistema.

Sistem detekcije mrtvog ugla vozaču omogućava znatno bolju preglednost u vožnji. Vizuelni i zvučni alarmi upozoravaju na druga vozila u području i oko mrtvog ugla.

 

Sistem detekcije mrtvog ugla povećava maksimalnu bezbednost vozača

 

Sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima (AEB) čine radari i kamere montirani na prednjem delu vozila koji nadgledaju sva vozila i pešake u neposrednoj blizini i putu ispred vozača. Ovaj sistem aktivira automatsko kočenje u hitnim slučajevima i to kako bi se smanjila mogućnost opasnosti koja za posledicu ima ozbiljan sudar. Još jedan sistem koji pomaže u sprečavanju sudara je sistem upozorenja na frontalni sudar (FCWS). Ovaj sistem koristi prednju kameru za otkrivanje potencijalne prepreke na prednjoj strani vozila i upozorava vozača na moguću opasnost. Ovaj sistem zajedno radi sa sistemom AEB, koji uspeva da aktivira automatsko kočenje nakon uočavanja prepreke i kako bi se na kraju izbegao sudar ili smanjile njegove posledice.

Sistem za upozoravanje o napuštanju vozne trake (LKAS) još jedna je od inovacija modela. Ova aktivna bezbednosna pomoć aktivira se u slučaju nesmotrenog napuštanja saobraćajne trake, obično uzrokovanom nepažnjom vozača (usled umora i sl.). Sistem će pre svoje aktivacije prvo vizuelnom, a zatim i zvučnom signalizacijom upozoriti vozača na moguću nepažnju.

 

Sistem za upozoravanje napuštanja trake (LKAS)

 

Za kraj, bezbednosni sistem samog modela sadrži i do sedam vazdušnih jastuka unutar karoserije. Bezbednosni sistem obezbeđuje dodatnu sigurnost svih putnika u slučaju bilo koje vrste sudara, kao i od sudara sa bočnih strana.

 

U našem salonu isprobajte ovaj model zakazivanjem njegove test vožnje! Ako vas ipak interesuje nešto detaljnije o samom modelu (cena, slike, performanse i sl.), onda posetite zvaničnu prezentaciju najnovijeg modela Hyundai i30 karavan na našem sajtu.

Podelite ovaj članak

Poslednji članci