Hyundai i30 - bezbedno uživanje u vožnji

Recenzija: Hyundai i30 2021 – Treća generacija omiljenog porodičnog automobila

Nova generacija i30 za novu generaciju roditelja i dece

Ljudi čije je tinejdžerske godine obeležila prva generacija Hyundai i30 auta sada su u prilici da nastave tradiciju i postanu zadovoljni vlasnici nove, treće generacije ovog modela porodičnog automobila C segmenta. Trinaest godina tradicije i kontinuiteta donele su ujedno i promene u izgledu i neprestana poboljšanja performansi i komfora na kojima Hjundai insistira od samih svojih početaka. Novi i30 je auto za roditelje nove generacije koji udobnost i uživanje u vožnji žele da upotpune lepotom, izražajnošću, ekonomičnošću i uklapanjem svog automobila u ukupan lični životni stil.

 

VIDEO – Sa Hyundaijem i30 i do kraja sveta (i nazad)

Elegancija i funkcionalnost nisu jedine odlike nove generacije i30. Svojom izdržljivošću, on vam garantuje bezbedan odlazak i povratak sa bilo koje destinacije u vaš porodični dom.

YouTube New Hyundai i30 Promo Video

 

Suštinske promene za izazove novog vremena

Prvo što uočavamo kod i30 je elegantna fastback kontura koja ovom hatchback modelu daje prepoznatljiv dinamičan izgled, po kojem se izdvaja i od svojih prethodnika, ali i od drugih modela klase kojoj pripada. Ukupna pojava Hyundaija i30 je spretna i iskrena poruka proizvođača, bazirana na iskustvu korisnika, da kompromisa ne mora da bude i da postoji automobil koga podjednako žele i racionalni um i srce.

Kada zavirimo u unutrašnjost ovog Hjundaija, uočavamo ono što želimo od premijum hečbeka: bezbednost, štedljivost, bogatstvo opreme, više nego dovoljno prostora. Motori u ponudi daju dovoljno snage i okretnosti koje ga čine pouzdanim na putu, a ugrađeni sistemi podrške i elektronika vozaču olakšavaju zadatak i na otvorenom, ali i u zahtevnim uslovima gradske vožnje. Rečju, ovo je limuzina novog doba.

Hyundai i30 - estetika i funkcionalnost u jednom
Potpuno izmenjena zadnja strana i30 čini čitavu novu gamu Hyundaija prepoznatljivom gde god se zatekne

 

Član porodice, rado viđen kod svih

Vrlo je malo automobila koji su se u tolikoj meri odomaćili na našim ulicama i putevima kao i30. Kao učesnik koji se naknadno uključio u trku sa takmacima koji su već bili prisutni decenijama, Hyundai Motor Company ponudio je tržištu kompletnu ponudu koja je naišla na odličan odziv i koja je kombinovala pristupačnu cenu, pouzdanost (garancija na i30 je 5+2 godine), svojstven, dopadljiv izgled i izdašne pakete opreme koji su ga učinili vodećim izborom, pre svega za ljude sa porodicom.

Hyundai i30 - apsolutna stabilnost na putu
Potpuno opremljen za duga putovanja

 

Vizuelno atraktivan i svež

Model aktuelan i u 2021, prezentovan u ovoj recenziji, odlikuje redizajn koji mu je obezbedio nekolicinu svetskih priznanja u ovoj oblasti.

Kaskadna prednja rešetka zamenila je jednostavnu linijsku strukturu koja je dominirala prednjim izgledom. Fastback linija doprinosi moćnom utisku koji i30 ostavlja, utičući pri tome na smanjenje potrošnje goriva i poboljšano ponašanje na drumu, zahvaljujući aerodinačnim osobinama ovakvog projektantskog rešenja.

Sužene LED svetlosne grupe sa obe strane modelu daju snažniju, sportsku pojavu i bolju preglednost situacije van kokpita. Karakteristična kombinacija manje oštrih i daleko više oblih ivica odvela je novi i30 u suštinski novu sferu koja obezbeđuje produženu svežinu i atraktivnost njegove vizuelne pojave.

Novi i30 - Konture prednje strane kao sklad više elemenata dizajna
Phantom Black crna izgleda moćno u harmoniji sa konturama prednje maske

 

Unutrašnjost – praznik za oči i dodir

Jedan od elemenata koji je doživeo najupečatljivije promene u odnosu na prethodnu generaciju Hyundai i30 jeste celokupna unutrašnjost. Kako auto prvo doživljavamo okom, u fokus će nam doći sklad čitavog kokpita, sačinjen i ispunjen materijalima koji su užitak za dodir. Ruka koja sledi oko imaće bogato iskustvo – visokokvalitetna plastika i udobne spoljne ivice ručice menjača i volana odaju utisak prefinjenosti i elegancije.

Infotainment sistem u i30 je takođe inoviran. Smešten tačno gde treba, pri ruci vozaču koji ne mora da se rastegne ne bi li ga dohvatio, poseduje brz procesor koji omogućava lako i momentalno aktiviranje funkcija. Iako bogat opcijama, ekran osetljiv na dodir nije dizajniran da je sam sebi cilj, već je tu pre svega u funkciji pomoći vozaču.

Prostranost je opis odlike koja se naročito ističe i ona dominira utiskom i unutar vozila, ali i u pogledu dimenzija prtljažnika. Čak i osobe čija se visina približava drugom metru imaće bez problema dovoljno mesta za kolena, ali i za uspravan položaj na zadnjoj klupi. Dizajnerska umešnost omogućila je “trik” – iako je novi i30 za nijansu kraći i uži od drugih automobila iz iste klase (4300 mm, odnosno 1795 mm), kapacitet gepeka je 350 litara, a sa oborenim zadnjim sedištima 1.301 litar.

Novi i30 - Prostranost daje osećaj slobode i avanture
Prefinjeni materijali pojačavaju osećaj visokog stila enterijera

 

Enterijer auta treba da nam daje osećaj sigurnosti, što Hyundai i30 pruža u celosti – bilo koji motor da se nalazi ispod haube, u kokpit ne prodire spoljašnja buka, što dodatno ističe snagu i kvalitet ugrađenog audio sistema.

 

Predvodnik svoje klase u bezbednosti

U novom i30 nalazi se 1,4 MPI GLS turbo benzinski motor koji je poznat po izdržljivosti, retkim kvarovima, kvalitetu, ekonomičnoj potrošnji – ispod 5 l/100 km na otvorenom putu i 6,6 l/100 km u uslovima gradske vožnje, što potvrđuju i nezavisni forumi i mišljenja vozača. Za izradu nove generacije modela i30 koristi se konstrukcija velike izdržljivosti, izrađena od lakih materijala koja poboljšava dinamičke performanse i povećava bezbednost putnika. Bezbednosni sistem sadrži do 7 vazdušnih jastuka.

Što se aktivnih bezbednosnih sistema tiče, oni su u rangu sa najvišim standardima današnjice:

 • Sistem za autonomno kočenje u hitnim situacijama (AEB),
 • Sistem za detekciju umora vozača (DAA),
 • Pametni tempomat (SCC),
 • Sistem za otkrivanje vozila u mrtvom uglu (BSD),
 • Sistem za zadržavanja vozila u voznoj traci (LKAS),
 • Sistem za prepoznavanje znakova o ograničenjima brzine (SLIF) i
 • Inteligentni sistem dugih svetala (HBA).

 

5 za 5

Ocena: odličan, 5! Hyundai i30 dobio je maksimalnih 5 zvezdica na NCAP testu, a mi bismo izdvojili pet ključnih razloga sa komentarima zašto ćete ga vi i vaša porodica voleti:

 1. Spoljni dizajn: prednja maska sa štitnikom za hladnjak, LED svetlosne grupe, oble konture
 2. Enterijer: kvalitetni materijali, mnogo više opreme (novi centralni displej, integracija sa mobilnim telefonom, veliki prtljažnik).
 3. Boja: nekoliko novih, izražajnih boja.
 4. Pouzdanost: Uz evropsku eleganciju, Hyundai i30 dolazi sa azijskom pouzdanošću.
 5. Cena: jedan od jakih aduta kada se poredi sa konkurentima iz C klase.

Za više detaljnih informacija, posetite našu stranicu posvećenu ovom modelu.

Podelite ovaj članak

Poslednji članci